Endoprotezarea

Din ce in ce mai multe persoane sunt afectate de deteriorarea articulatiilor datorate uzurii progresive a acestora. Aceasta le limiteaza mobilitatea si le afecteaza calitatea vietii intr-o anumita masura.

In prezent, inlocuirea articulatiilor a devenit o operatie de rutina gratie progreselor realizate in medicina in ultimii ani. Implatul de endoproteze (protezele utilizate in interiorul corpului) este in prezent una dintre cele mai obisnuite operatii. Se poate efectua atat la nivelul articulatiei genunchiului, soldului dar si al umarului.

Consultati-va medicul curant pentru a stabili tipul de endoproteza optim pentru tratarea afectiunilor dumneavoastra

Afectiuni ale articulatiilor
Uzura cartilajului articulatiei (osteoartrita) este cea mai frecventa cauza ce poate afecta articulatiile.
Osteoartrita incepe sa apara cand sarcina pe care articulatia trebuie sa o preia devine mai mare decat sarcina pe care o poate suporta. In cadrul acestui proces tesutul cartilaginos se poate distruge progresiv. In final, oasele se freaca unul de celalalt fara niciun strat de protectie, iar suprafetele articulare se extind si se deformeaza. Astfel apar inflamatiile si in paralel deformarea progresiva a articulatiei, intinderile musculare sporite, reduceri ale gradului de mobilitate si durerea.
Deteriorarea stratului cartilaginos pe masura ce se inainteaza in varsta, astfel articulatia nu mai poate indeplini functia sa de “amortizor de socuri”.
Malpozitia articulatiei (pozitia defectuoasa), o afectiune care, daca nu este tratata poate duce la aparitia timpurie a osteoartritei.
Loviturile sau cazaturile pot cauza fracturi ale oaselor. Acest risc creste semnificativ in cazul pacientilor inaintati in varsta. In cazurile dificile singura solutie este operatia, prin intermediul careia se implanteaza o articulatie artificiala.

Optiuni de tratament
Metodele conventionale pot contribui la diminuarea durerii. Totusi, este posibil ca tratamentul conservator sa nu fie suficient in cazul in care afectiunile de care suferiti sunt intr-un stadiu foarte avansat.
In aceste conditii, o articulatie artificiala ofera sansa unei noi vieti mobile.
In prezent, inlocuirea articulatiilor a devenit o operatie de rutina gratie progreselor realizate in medicina in ultimii ani. Implantul de endoproteze (proteze utilizate in interiorul corpului) este in prezent una dintre cele mai obisnuite operatii).

Endoprotreza potrivita pentru dumneavoastra!
– Genunchi
– Sold
– Umar
O endoproteza moderna va va imbunatatii calitatea vietii si va va oferi o mobilitate mai mare in timpul liber, in timpul exercitiilor fizice, al activitatilor curente si al vietii profesionale. Introducerea unei articulatii artificiale este una dintre metodele de tratament cele mai de succes si mai economice din istoria medicinii moderne.

Forma endoprotezei reproduce forma anatomica a articulatiei
Durata de viata a unei proteze de sold depaseste deja 10 ani. Dupa acest interval ar putea fi necesara o interventie chirurgicala de revizie. Si aceste interventii de revizie au devenit operatii de rutina. Prin interventia de revizie, articulatia artificiala este inlocuita fie partial, fie total cu o noua articulatie.

Materialele si durata de viata ale endoprotezelor
Durata de viata si performantele functionale ale protezelor artificiale depind de o serie de factori: pe de o parte, de materialele din care sunt confectionate suprafetele de alunecare si pe de alta parte, de stilul de viata si de starea generala a sanatatii pacientului (de ex.: activitatea fizica, caracteristicile osului, greutatea corporala si varsta pacientului, precum si bolile asociate cum ar fi poliartritele cronice).
Endoprotezele trebuie sa functioneze corect o perioada lunga de timp. De aceea, materialele din care este realizata endoproteza trebuie sa fie biocompatibile.

Interventia chirurgicala
Daca tratamentele medicale nu au un rezultat satisfacator medicul ortoped va poate recomanda interventia chirurgicala.
Etapele individuale ale operatiei sunt aceleasi indiferent ce tip de articulatiei inlocuite.
Interventia chirurgicala se face sub anestezie si dureaza, in medie, intre o ora si doua ore.
Se efectueaza o incizie in piele pentru a permite accesul la capsula articulara. Acesta este deschisa pentru a expune articulatia asfet incat sa fie indepartate portiuni de os si cartilaj deteriorat.
Pentru a reduce la minim durerea pe care o resimtiti veti primi medicatie analgezica.
Plaga chirurgicala va fi controlata periodic.
Ulterior vindecarii puteti deja incepe mobilizarea.

Dupa operatie
Primele miscari
Mobilzarea incepe prin exercitii de flexie si de intindere, in timp ce stati intins. La efectuarea acestor exercitii veti fi asistat(a) de catre un fizioterapeut. Suplimentar, se va incepe mobilizarea pasiva a articulatiei cu ajutorul unui aparat electric de exercitii de miscare pasiva. Scopul acestor exercitii este de a reface rapid nivelul normal de mobilitate si de a intari musculatura.
Primii pasi
Veti incepe in mod normal sa faceti primele exercitii chiar in prima sau a doua zi dupa operatie.
In cazul in care operatia a survenit la nivelul soldului sau al genunchiului, carjele va vor conferi stabilitatea necesara pentru progresul dumneavoastra in primele sase saptamani. Veti folosi carjele pentru a merge mai intai intr-un picior (sprijin in trei puncte), iar mai tarziu veti merge in ambele picioare (sprijin in patru puncte).
Dupa circa 6 pana la 8 saptamani dupa operatie
Musculatura isi va recapata in mod normal rezistenta sficient cat sa poata contribui la stabilitatea articulatiei dumneavoastra. Pentru o evolutie rapida si pentru a va proteja noua articulatie va trebui sa urmati cateva reguli (link catre imagini)
Comportamentul postoperator la domiciliu
O proteza va permite sa aveti o viata mobila, dar nu poate inlocui complet o articulatie naturala. Respectati indicatiile medicului si veti putea dobandi o mobilitate normala.

Urmatoarele recomandari va vor fi utile pentru activitatile de zi cu zi:
– Purtati incaltaminte fara toc, absorbtia adecavata a socurilor diminueaza sarcina preluata de articulatii
– Evitati secvente de miscari extreme si bruste care includ forte de tractiune
– Reduceti eforturile precum urcatul si coboratul scarilor de prea multe ori
– O dieta echilibrata va va permite sa va controlati mai usor greutatea, pentru a avea o stare generala buna

Supravegheati-va in permanenta starea de sanatate pentru urmatoarele saptamani postoperator pentru a putea anunta medicul despre eventuale simptome precum infectii sau dureri persistente la nivelul musculaturii.

Exercitii recomandate pentru recuperarea motorie post-endoprotezare